David Wilkerson kulisszatitkai

avagy végre valaki, aki nem a visszapillantó tükörből vezet

Ez volt az első benyomásom Ferihegyen, amikor David Wilkerson 72 évesen magyar földre lépett, és egy héttel később, amikor visszarepült New Yorkba, ez már meggyőződéssé érett bennem.

Első titok: feltétel nélküli engedelmesség

Az Élő Víz előző számában azt írtam, Isten egy ma is élő apostolát várjuk. Igen, azon kevesek közé tartozik David Wilkerson, akik nem csak meghallják Isten szavát, hanem ennek a hangnak vetik alá egész életüket.

Egy hónapig távol a családtól, ismeretlen világban, helyen, emberek között. Nem kis áldozat. De David szerint ha Isten vezetésére figyelünk, akkor áldozatkészeknek is kell lennünk. Lenne mit tennie a 8000 fős Times téri gyülekezetében New Yorkban is, de Isten neki most azt mondta, hogy menjen el Kelet-Európába, és azt az üzenetet közvetítse, amit majd ott és akkor kap.

A feltétel nélküli engedelmesség Istennek, ez David egyik titka. Mielőtt Magyarországra érkezett, Belorussziában szolgált. Ebben az országban, amely a Szovjetunióhoz tartozott, ismét felállították a Lenin szobrot, a volt KGB emberei ott voltak körülöttük, nehogy Isten üzenete szabadon szólhasson. De Isten Lelkét nem lehet elnyomni, és David emberek ezrei előtt megprófétálta, hogy két éven belül Lenin szobrára kötelet kötnek és elszállítják a szobortemetőbe, és a kommunista rendszernek is megvannak számlálva a napjai. Mi lett a prófécia eredménye? Davidék egy nappal hamarabb érkeztek, mert gyorsan el kellett hagyniuk az országot. Látszott mindhármukon, Garyn, a legidősebb fiún, és Bettinán a menedzserükön is, hogy nagyon megviselte őket a próféciára történő emberi reagálása. De feltöltekeztek, David egész napokat imádkozott és böjtölt a magyarországi üzenetért. És csatlakoztak hozzá több ezren távoli gyülekezetéből is.

Másokik titok: ima és böjt

A másik kulisszatitok, az ima és böjt ereje. Az egyik napon az igei üzenet is erről szólt. Az ima ereje átütő lehet, de nem elég nekünk elmondanunk, mit akarunk Istentől, meg kell várnunk azt is, hogy ő mit válaszol. És ezt általában olyan finoman, csendben teszi, hogy ha nem maradunk térdeinken, nem halljuk meg. Az ima a legjobb gyógymód is, első szolgálatában erről beszélt David Wilkerson. Feleségéről és mindkét lányáról kiderült, rákos betegségben szenvednek. Amikor a második lánya is rákos lett, és azt mondták az orvosok, hogy 30% esélye van az életbenmaradásra, kirohant a mezőre, és kiabált Istennel. Úgy érezte, Isten cserben hagyta. A kábítószeresek, alkoholisták megszabadultak szolgálata nyomán, ezrek tértek meg és gyógyultak meg, miközben úgy érezte, a családja tönkre megy.

És akkor, több órás perlekedés után Isten szólt hozzá. Azt mondta: Csak azt fogom tenni, ami a Te javadra van. Tedd a családodat, munkádat az én kezembe. Nyugodj meg és bízzál bennem. Hidd el, szerető Atya vagyok, semmi sincs lehetetlen nékem.

És David úgy ment vissza a kórházba, hogy mindent átadott Atyja kezébe. Felesége és lányai is élnek, meggyógyultak. Nem akadálymentes ez az út, hisz feleségének, Gwennek 22 műtétje volt már, és most sem tudta elkísérni férjét e hosszú útra. De Isten megtartó kegyelmét naponta megtapasztalják, és Ő az, aki ezáltal is növeli a hitüket.

Harmadik titok: nem lehet a múltból élni

David Wilkerson nem a múltból él. Nem a visszapillantó tükörből vezet. Pedig azokból a bizonyságokból, melyeket a kábítószeresek között tapasztalt, egy tucat evangélista vagy lelkipásztor is megélne egy életen keresztül. De íme a sokadik kulisszatitok. Fontos a múlt, hisz a jövő alapja, de nem lehet a múltból élni. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell, sőt fontos is abból tanulni. Normális esetben, vezetés közben a visszapillantó tükörbe nézünk, tájékozódunk, de előre tekintünk. Ha nem használjuk a tükröket, hamar bajba keveredhetünk, viszont még nagyobba, ha szinte csak azt használjuk.

Prófétai látás népünkről

David Wilkerson prófétai látást is kapott országunkra vonatkozóan. Napokig ott állt Isten előtt, és kérte, jelentse ki magát. És ez az ember, aki olyan próféciákat kapott évtizedekkel ezelőtt, amelyek azóta szinte kivétel nélkül mind beteljesedtek, azt mondta ország-világ előtt, hogy ő nem próféta, hisz ilyet senki nem mondhat, főleg magáról, de volt már olyan, hogy Isten tudta profétikus üzenetek átadásában használni. És hiszi, most is tudja. És bár nem akar senkit sem megbántani, de Isten azt mutatta meg neki, hogy Magyarország felett az apátia, a megfáradás felhője van. Ez megfáradást, a hit válságát jelenti. A bővölködés, a jó élet sok keresztényt elaltatott. Az emberek több órát töltenek a tévé előtt, mint az amerikaiak, pedig eddig ők vezették a statisztikát. Kevés az ima, a sírás, a megtört szív. Megfáradt a hit.

Naponta megújítani a hitet, ez is David titkainak egyike.

Nem építhetünk nagyobb házat, mint amelyet elbír az alap. És a hit az alap. És ha ez meginog? Erősítsük meg!

Amerikában kitiltották Jézust az iskolákból. Nem lehet róla beszélni, és azóta szinte elszabadult a pokol. Gyilkosságok, tragédiák sora következett be. És Isten ezt mind látja. Amikor eljön az ideje, akkor Ő meg fogja védeni a nevét. Néha úgy tűnik, az Ördög van nyerő helyzetben, de Isten fel fog kelni neve érdekében! Isten az eseményeket uralma alatt tartja. Majd eljön az én napom – azt mondja az Úr!

Negyedik titok: Ne utánozz mást!

David Wilkerson utolsó szolgálatában a szennyezett nyelvről, fülről és szemről szólt. Hihetetlen volt látni előtte, mennyire küzd Istennel, kérve, hogy mi az Ő üzenete. Tusakodott, járkált, nem találta a helyét. Nem akarta elhinni, hogy Isten „csak" ilyen egyszerű üzenetet akar rajta keresztül küldeni. És nem volt mese. Nem kapott engedélyt más üzenet átadására.

És megint látható lett az egyik legfontosabb kulisszatitok, amit maga is megerősített. Nem más igehirdetőket kell utánoznia, nem könyvekből, internetről kell prédikációkat úgy olvasni, letölteni, hogy az aktualizálás után egy az egyben továbbadható legyen. Ezek adhatnak szikrát, de a Szentlélek csak akkor tud működni szabadon, ha az az Ige, amit ő akart, épp ott, épp most.

És a kiváló szónok, az evangélista, a híres lelkész, nem önmagát tömjénezte, nem érdekfeszítő, lélegzetelállító történeteket mesélt, hanem tolmácsolta Isten aktuális üzenetét. A nagyszájú emberek nagy füleket keresnek! Ne legyünk előítélettel másokkal szemben. És még sorolhatnánk Isten tanácsait…

Gary Wilkerson és Nicky Gruz

Gary, a legidősebb fiú is lelkész lett, követve apját, nagyapját, dédapját. Amikor született, David Wilkerson az egyik legveszélyesebb bandavezért Nicky Gruzt próbálta Istenhez vezetni. A bandita azt mondta Davidnak: kössünk üzletet. Ha fiad születik, akkor megtérek, ha lány, akkor nem. És két lány után csoda történt, megszületett Gary, és megtért Nicky Gruz, aki többszörös gyilkos volt, egy gátlástalan fenegyerek. És Isten át tudta változtatni annyira, ha azóta Garyval találkozik, mindig megkérdezi, hány évesek is vagyunk? Mert a legidősebb fiú születésnapja az ő ujjászületésének napja lett. És ez legalább annyira fontos dátum, hisz az örök élet kezdetének időpontja.

Egészen közelről

Milyen benyomást tett rám – aki talán a legtöbbet voltam mellette – David Wilkerson?

Olyat, amilyet talán még senki az elmúlt évtizedek alatt. Igazi példaképemmé vált. Szerény, pedig ha valakinek, akkor neki lenne mivel dicsekednie.

Barátságos és közvetlen. Érdeklődő, nem közömbös számára, hogy a környezete hogy érzi magát.

Tapintatos. Rendkívüli módon érezhető, hogy ami a lelkében, az a testével is szinkronban van. Teljes kiegyensúlyozottság árad belőle. A Szentléleknek valami csodálatos aurája veszi körül. És amilyen a szószéken, olyan a színfalak mögött is. Nem színészkedik, adja önmagát.

Teljes mértékben rábízza magát a Szentlélekre úgy az igei üzenetben, mint a körítésben. Nem tudtuk, mikor lesz vége a dicsőítésnek vagy mi lesz szolgálata után. Ő sem tudta. A Szentlélek tudta, és csak a keretet kellett megadni ehhez, és Ő szabadon működhetett.

David Wilkerson nem adott senkinek interjút. Azt mondta, amit mondani akar, az a Szentlélek üzenete, ez pedig a szószékről hangzik el. És igaza volt. Semmilyen interjú vagy riport nem ér fel azzal, amit a Lélek mond a gyülekezetnek.

David Wilkerson nem a visszapillantó tükörből vezet. Mi se tegyük. Isten utat mutatott nekünk szolgáján keresztül. Vezessünk arra teljes gázzal.

David Wilkerson minden tanítása megrendelhető kazettán.

Durkó Sándor László